Observaţii Astronomice – Sambata 22 Septembrie 2018

Începând cu data de 23 septembrie începe… toamna astronomică!
Încă din antichitate oamenii au sesizat că de-a lungul unui an avem o zi foarte lungă (solstițiul de vară), respectiv o noapte foarte lungă (solstițiul de iarnă). La mijlocul timpului dintre ele avem două momente în care ziua este egală cu noaptea – de aceea le-au numit ”aequus nox” – ”nopți egale”.

Echinocțiul de primăvară, când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică (anul acesta a fost pe 20 martie), respectiv echinocțiul de toamnă – când Soarele va traversa ecuatorul ceresc din emisfera nordică în cea sudică, pe 23 septembrie 2018. În această zi soarele va răsări și va apune exact în punctele cardinale Est și Vest, iar durata zilei va fi egală cu durata nopții.

Mai departe Soarele își va continua drumul său spre sud pe boltă, nopțile vor continua să crească, iar zilele să scadă până în momentul solstițiului de iarnă (21 decembrie 2018), când vom avea cea mai lungă noapte din an. Astfel, vom avea nopți din ce în ce mai lungi, din ce în ce mai reci și, sperăm, cât mai senine pentru a ne ajuta să facem observații astronomice!

Și dacă tot am vorbit despre observații astronomice,sunteti invitati sâmbătă seara, pe 22 septembrie, între 21:30 – 23:30, alături de noi la Observatorul Astronomic ”Victor Anestin”! Se va putea observa prin telescop, în funcţie de orele când sunt vizibile, Luna şi relieful Lunar, precum și planetele Marte și Saturn.
Vă așteptăm cu drag!

Persoane de contact: Muzeografi ai Observatorului Astronomic
Telefon: 0234/513724
Preţul biletului pentru observaţii astronomice este de 2 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *