Pompierii băcăuani au comemorat 142 de ani de la jertfirea maiorului Constantin Ene

Astăzi, 7 noiembrie, pompierii salvatori băcăuani au comemorat 142 de ani de la jertfirea maiorului Constantin Ene în lupta poporului român pentru neatârnare. Comemorarea, eroului martir de la Rahova, constituie un moment solemn pentru cadrele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău.

La mormântul celui care „…este unul din eroii care în ziua de 7 noiembrie au făcut să tresalte inima oricărui român…”, comanda Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bacău a depus o coroană de flori în semn de preţuire şi cinstire pentru cel care a dat numele instituţiei noastre. De asemenea, la eveniment au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Filialei judeţene „Col. Corneliu Chirieș” ai Asociaţiei Cultul Eroilor. Momentul comemorativ a continuat cu o slujbă de pomenire a eroului martir.

Maiorul Constantin Ene este cel care, ca în ziua de 7 noiembrie 1877, a condus primul eşalon de atac pentru cucerirea cetăţii Rahova. … Ultima dorinţă a bravului erou a fost să fie înmormântat la Bacău – localitatea unde s-a născut şi unde se afla şi familia sa.

Înmormântat provizoriu la Ghigen (un sat de lângă Rahova), corpul său a fost adus la Bacău şi reînhumat cu onoruri militare la data de 17 noiembrie 1877 în Cimitirul Central din Bacău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *