Dat fiind faptul că, astăzi, 3 mai, la un ste de știri au apărut informații eronate strâns legate de proveniența, mentenanța etc. aplicației Departamentului pentru Situații de Urgență, DSU APP, dorim să clarificăm următoarele aspecte:
Având în vedere că știrea se concentrează pe funcționalitatea aplicației DSU, o primă informație eronată rezultă încă din titlul celor ce și-au axat activitatea în a defăima o aplicație de top care a ajuns la o cifră de peste 700.000 de utilizatori, o adevărată performanță și totodată un real ajutor adus cetățenilor, având în vedere seriile de informații utile/de interes public care sunt urcate pe această aplicație, alerte meteo, această aplicație fiind una dintre cele mai importante surse de informare a publicului larg privind alertarea/avertizarea și reziliența în situații de urgență.
Aplicația Departamentului pentru Situații de Urgență NU anunță populația despre eventualitatea declanșării unui cutremur, așa cum este prezentat în titlul știrii, seismul fiind un fenomen imprevizibil.
De asemenea, firma care a realizat aplicația DSU APP este un startup românesc fondat în 2013 și este una dintre cele mai cunoscute pe scena antreprenorială de IT.
Fiind vorba despre o achiziție particulară Fundației pentru SMURD, acest lucru NU A PRESUPUS O PROCEDURĂ DE ACHIZIȚII PUBLICE, precum licitația, Fundația realizând la momentul respectiv o prospectare a pieței de IT pentru a selecta operatorul.
Pentru DSU App, specialiștii din startup-ul respectiv:
– asigură îmbunătățirea continuă a platformei, atât aplicațiile mobile cât și sistemul de administrare al conținutului;
– asigură suport tehnic atât pentru utilizatorii aplicațiilor mobile, cât și pentru cei din instituțiile MAI;
– monitorizează continuu performanța sistemului;
– în colaborare cu firma care asigură hostingul serverului pe care rulează infrastructura de date, firma din Sibiu contribuie la securitatea sistemului;
– proiectează și dezvoltă funcționalități noi și monitorizează impactul acestora la utilizatori.
Fiind o aplicație care poate fi utilizată atât pe computer, cât și pe telefonul mobil de pe un browser de Internet, în momentul în care este instalată, utilizatorul este informat DE LA ÎNCEPUT că trebuie să se logheze și să accepte termenii și condițiile de confidențialitate privind datele cu caracter personal și numai după ce acceptă acești termeni poate să se logheze furnizând elemente PRIMARE de identificare, specifice de altfel ORICĂREI APLICAȚII disponibile în spațiul virtual.
Prin acceptarea termenilor și condițiilor, armonaizați cu legislația din domeniu, UTILIZATORUL ÎȘI EXPRIMĂ LIBERUL ARBITRU pentru instalarea aplicației și folosirea acesteia în DEPLINĂ SECURITATE.
Cât privește informația potrivit căreia o firmă “privată din Sibiu” ar colecta și gestiona datele personale ale utilizatorilor, menționăm că așa cum se precizează în secțiunea Politica de confidențialitate, procesul este realizat în deplină securitate și cu respectarea GDPR, precum și a actelor normative în vigoare.
Odată ce și-a instalat aplicația, utilizatorul are posibilitatea de a se informa în privința alertelor emise de autorități, a știrilor și notificărilor emise de instituții, dar și posibilitatea de a TRANSMITE INFORMAȚII PRIN NOTIFICĂRI/RAPORTĂRI, ceea ce presupune un minim de responsabilizare a emițătorului unui mesaj de interes public. Altfel spus, prin logare UTILIZATORUL POATE TRANSMITE INFORMAȚII CARE ODATĂ AJUNSE LA PUBLICUL LARG POT AFECTA SAU INFLUENȚA COMPORTAMENTUL ACESTUIA.
Datele pe care le furnizează utilizatorul la logare sunt o adresă de e-mail, eventual un nume PE CARE CHIAR EL LE FURNIZEAZĂ, CU MENȚIUNEA CĂ NU EXISTĂ UN FILTRU EXPRES AL OPERATORULUI PENTRU VERIFICARE SUPLIMENTARĂ A ACESTOR INFORMAȚII.
Menționăm că aplicația DSU APP a fost pusă la dispoziția Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar gestionarea datelor care apar în aplicație este REALIZATĂ EXCLUSIV de personal avizat din cadrul DSU ȘI IGSU.
Costurile privind realizarea aplicației DSU provin din contribuțiile “2% din impozit” asigurate Fundației pentru SMURD, sume redirecționate din impozitele cetățenilor, astfel încât putem spune că Aplicația DSU NU a consumat fonduri bugetare sau publice.
NU EXISTĂ „soft cu date personale la liber” atunci când facem referire la aplicația DSU.