România pierde anual sume uriașe din evaziunea fiscală. Experții propun o soluție deja implementată în SUA.
Guvernul României intenționează să combată evaziunea fiscală folosind inteligența artificială. Frauda de tip carusel, prin care marile companii evită plata Taxei pe Valoare Adăugată (TVA), ar putea fi detectată atunci când modulul antifraudă va deveni funcțional. România este pe ultimul loc în Europa la colectarea TVA.
Inteligența artificială ar putea descoperi ceea ce inspectorii fiscali nu au reușit în ultimii 30 de ani. Ministerul Finanțelor dorește să combată una dintre cele mai complexe scheme de evaziune fiscală, frauda de tip carusel, care implică firme fictive și companii paravan. De la 1 august, modulul antifraudă va fi conectat la sistemul E-factură și va detecta evaziunea fiscală pe întregul lanț. De asemenea, Fiscul va avea acces la bazele de date europene pentru a verifica tranzacțiile intracomunitare.
Exemplu de fraudă de tip carusel: patru firme fac tranzacții cu aceleași mărfuri în valoare de 1 milion de euro. Prima, din Uniunea Europeană, vinde bunurile unei companii din România fără să plătească taxe. A doua companie revinde produsele și aplică TVA de 19%, dar nu plătește 190.000 euro la Fisc și dispare cu banii. Produsele sunt apoi vândute din nou, iar ultima companie din lanț solicită rambursarea TVA de la buget. Statul român pierde astfel aproape 200.000 euro din TVA. Cu cât sunt mai multe firme pe lanț, cu atât este mai dificil să se demonstreze frauda.
„Digitalizarea ANAF trebuie realizată pentru a ajunge la un grad de colectare rezonabil. De ce să lăsăm evazioniștii să trăiască bine, iar guvernul să fugă mereu după bani?”, a declarat Klaus Iohannis, președintele României. Experții propun o altă soluție implementată deja în SUA.
Experții sugerează o soluție aplicată în Statele Unite: „Taxarea inversă pe tot lanțul de business to business, astfel încât TVA-ul să nu mai circule între companiile din lanț”, propune Gabriel Sincu, expert fiscal.
România pierde anual 16 miliarde de euro din evaziune fiscală, adică peste 500 de euro pe secundă. Cu acești bani s-ar putea construi, de exemplu, 800 de școli sau 1.600 de kilometri de autostradă. Din această sumă, 7 miliarde sunt bani necolectați din TVA, cea mai importantă sursă de venit la buget.
Guvernul monitorizează transporturile de carne, pește, lactate și tutun prin GPS. În plus, 2.000 de sigilii inteligente pentru traficul de mărfuri vor fi distribuite în țară anul acesta. „Sigiliul dublează raportarea oricărui tip de marfă. Ce vor să mai facă, să ne pună zgarda de gât de la patron până la ultimul angajat din firmă?”, întreabă Augustin Hagiu, lider al Federației Operatorilor Români de Transport.
Guvernul achiziționează 26 de scannere inteligente pentru vămile din punctele fierbinți ale evaziunii fiscale. 9 dintre acestea vor fi funcționale până la sfârșitul anului.
Aceste informații au fost furnizate de către: https://observatornews.ro/