„Românii plantează! O Pădure cât o țară” – Cea mai mare campanie de împădurire din ultimul deceniu

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a prezentat astăzi, 20 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, planul celei mai mari campanii de împădurire din România, realizată în ultimul deceniu, numită Românii PLANTEAZĂ: O PĂDURE CÂT O ȚARĂ! Evenimentul s-a desfășurat la Pepiniera Cozieni (Pădurea Pustnicu), din cadrul Ocolului Silvic Brănești, Direcția Silvică Ilfov.

“Astăzi, peste 1100 de pepiniere ale Regiei Naționale a Pădurilor – ROMSILVA și sute de pepiniere ale ocoalelor silvice private sunt pregătite cu peste 50 de milioane de puieți pentru întregul program de anul acesta. Circa 33 de milioane dintre aceștia vor porni în următoarele zile spre cele 13.000 de șantiere active în campania de primăvară. Apoi, aceleași pepiniere vor livra alte aproape 20 de milioane de puieți în campania de toamnă. Statistic vorbind, dacă ar fi să facem o medie zilnică de puieți plantați în primăvară, aceasta ar fi de jumătate de milion de puieți pe zi”, a declarat ministrul Costel Alexe.

În cadrul celei mai mari campanii de împădurire din ultimul deceniu vor fi plantate peste 2500 de păduri de la ZERO și completate alte 7000 de păduri tinere. Cele mai multe păduri plantate de la ZERO vor fi în județele: Suceava (360), Maramureș (140) și Sibiu (90). Totodată, campania cuprinde și începerea lucrărilor la centura verde a municipiului Oradea (65 ha), dar și la perdeaua de protecție a autostrăzii A2 din județul Constanța (24 ha).

În același timp, vor fi împădurite și terenurile degradate, de la nivelul unităților administrativ-teritoriale, identificate cu sprijinul ACOR, în baza unui protocol de colaborare semnat cu MMAP.

“Cei 50 de milioane de puieți vor fi completați de alte milioane, imediat după ce finalizăm identificarea terenurilor degradate. Acestea vor fi împădurite în toamna acestui an. Am semnat un protocol cu ACOR prin care primăriile din țară ne vor sprijini să avem această evidență care îi lipsește acum României. Deja, avem semnale din țară legate de sute de hectare de terenuri într-o astfel de situație. Cele mai mari suprafețe au fost identificate în județele Olt (200 ha), Galați (133 ha), Vaslui (165 ha), Tulcea (70 de ha)” a mai spus ministrul Mediului, Costel ALEXE.

Toți cei care doresc să se alăture campaniei sunt rugați să acceseze site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (http://www.mmediu.ro/categorie/formular/271). Specialiștii îi vor coordona pentru implicarea în campanie.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *