Rupți în izmene dar fuduli

Într-un clasament al fuduliei naționale, băcăuanii ar ocupa un loc fruntaș. Să ne înțelegem, este vorba despre o fudulie fără vreo bază reală. Dacă în cazul clujenilor sau timișorenilor, spre exemplu, există niște motive pentru superioritatea pe care, de multe ori, o afișează față de restul românilor, băcăuanii nu au niciun motiv de mândrie locală.

Județul are cei mai mulți asistați social din întreaga regiune, care și ea se află la coada clasamentului național în ceea ce privește nivelul de trai. Principalul municipiu, Bacăul, nu are nimic special, nu mai are nici măcar identitate și pare mai degrabă un târg prăfuit, în vreme ce al doilea municipiu, Onești, e doar o fantomă. Peste tot praful ăsta se situează fudulii zilei, cei care se prefac că ar conduce destinele comunității.

Cel din fruntea județului pozează într-un soi de cunoscător într-ale administrației, beneficiind de o presă favorabilă plătită cu bani de la buget. Orice răhățiș este prezentat ca pe o mare realizare, de zici că aici s-a răsturnat tirul cu prosperitate.

În fapt, omul este doar un pion manevrat de șeful său de partid. Conduce o armată de funcționari mult prea bine plătiți pentru performanțele pe care le livrează și o gașcă de neamuri, amante, neveste, prietene și tot felul de pile care nici măcar umbră scaunelor din instituție nu fac. Despre asta vom mai povesti, că-s multe de spus…

Cel din fruntea municipiului este total depășit de situație, dar mult prea fudul pentru a accepta sfaturi sau ajutor din altă parte. Va termina mandatul fără a tăia vreo panglică. Niciuna dintre promisiunile electorale nu s-a concretizat până acum și nici nu cred că se va realiza până la anul.

Peisajul este completat de o serie de politruci care populează consiliul local, cel județean și locurile din parlament. Absolut degeaba. Personaje inutile, cu mize mici dar cu orgolii mari. Votați democratic însă, de-un electorat buimac, fără sistem de valori dar musai fudul.

Acestea sunt realitățile fuduliei băcăuane. Sunt absolut convins că vă pică greu la stomac aceste rânduri, însă doar dacă ne privim în oglindă avem șanse să ne revenim. Doar că trebuie să o facem cât mai repede, altfel nu mai avem ce repara. Și vom rămâne la fel de fuduli dar încă mai rupți în izmene.

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *