Ședință a Comitetului Interministerial pentru Euro 2020: “Euro 2020 va avea loc la București în cele mai bune condiții, asumate de statul român”

La finalul săptămânii trecute, la Palatul Victoria, a avut loc ședința lunară a Comitetului Interministerial de coordonare și organizare a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020. Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a condus discuțiile în cadrul reuniunii de lucru, împreună cu Gheorghe Popescu, consilierul onorific al Premierului

 Instituțiile implicate în organizarea Euro 2020 și-au prezentat rând pe rând noutățile, respectiv stadiul în care se află lucrările, precum și progresul care s-a înregistrat în privința acestora, de la ultima ședintă din luna decembrie.

  “Marcăm de aici, din sediul Guvernului, intrarea în faza finală de pregătire a EURO 2020, eveniment de maximă importanţă pentru ţara noastră. După discuţiile de astăzi vă pot reconfirma că EURO 2020 va avea loc la Bucureşti în cele mai bune condiţii, asumate de statul român.

În această şedinţă, Compania Naţională de Investiţii (CNI) ne-a informat că toate facilităţile necesare acestui important eveniment vor fi finalizate şi vor fi disponibile în momentul începerii turneului final. Suntem în linie dreaptă cu tot ceea ce înseamnă pregătiri. Pot anunţa public că toate scrisorile de garanţie au fost implementate de partea română. Intrăm în etapa operaţională a acestui proiect, toate instituţiile statului prezente azi aici sunt pregătite pentru acest eveniment, îşi cunosc foarte bine rolul, ştiu ce au de făcut de acum încolo. UEFA şi-a finalizat calendarul regulat de vizite în România pentru organizarea acestui Campionat European, ultima vizită a avut loc în luna ianuarie. Din acest moment există prezenţă permanentă din partea oficialilor UEFA în România pentru a se ocupa de chestiunile operative care pregătesc acest eveniment.

De asemenea, doresc să precizez, pentru că tot au fost discuții, că linia ferată care leagă Aeroportul Otopeni de Gara de Nord şi modernizarea Aeroportului Băneasa sunt în proces de implementare. Este practic un plus pe care autorităţile române îl aduc planului de mobilitate oferit la momentul angajării la acest Campionat European. Propunerile FRF pentru antrenamentele echipelor naţionale care vor juca la Bucureşti în cadrul EURO 2020 sunt bazele sportive de la Mogoşoaia, Berceni şi Voluntari. Stadioanele Steaua, Arcul de Triumf şi Rapid din Capitală, aflate în prezent în construcţie, vor putea fi adăugate ulterior pe lista propunerilor transmisă la UEFA pentru antrenamentele din timpul EURO 2020 și vor fi arene de “tranzit” pentru echipele care vin, joacă și pleacă, așa cum este Austria”, a declarat ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe.

  Astfel, reprezentanții Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor au anunțat că la Aeroportul Băneasa lucrările se desfășoară în ritm alert, dând asigurări că până la jumătatea lunii mai, Corpul A, Corpul B și zona centrală vor fi operaționale pentru a putea fi folosite de echipele care vor juca la noi în țară. De asemenea, lucrările la calea ferată Gara de Nord – Otopeni continuă în ritm normal.

  Reprezentanții Federației Române de Fotbal și ai Primăriei București au prezentat concluziile vizitei delegației UEFA, care a avut loc în România între 13-15 ianuarie. De acum înainte va începe amenajarea propriu-zisă a Arenei Naționale și sosirea personalului UEFA. Doi oficiali ai forului european, un venue manager si un director tehnic, și-au preluat deja atribuțiunile, de pe 3 februarie urmând să fie un birou permanent de coordonare a competiției la Arena Națională.

  Directorul general al Companiei Naționale de Investiții, Manuela Pătrășcoiu,  a prezentat pe scurt stadiul lucrărilor la cele trei stadioane, dând asigurări că lucrările la Stadionul Steaua și Arcul de Triumf vor fi finalizate până la 31 mai. Lucrările avansează și la Stadionul Giulești, unde în prezent s-au finalizat fundațiile.

  La ședința Comitetului Interministerial au participat reprezentanți la nivel de secretari de stat și directori ai instituțiilor care, alături de Ministrul Tineretului și Sportului, sunt implicate în pregătirile pentru Euro 2020: Ministerul Sănătății, Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Transporturilor , Infrastructurii și Comunicațiilor, Finanțelor Publice, Muncii și Protecției Sociale, Afacerilor Externe, Sănătății , Mediului, Apelor și Pădurilor, Afacerilor Interne. De asemenea,  au fost reprezentanți și din partea Companiei Naționale de Investiții, ai Federației Române de Fotbal, ai Prefecturii Municipiului București, ai Primăriei Generale a Municipiului București și ai Agenției Naționale Antidoping.

  Următoarea ședintă a Comitetului Interministerial de coordonare și organizare a Turneului Final al Campionatului European de Fotbal 2020 va avea loc în luna februarie, la o data ce va fi stabilită ulterior.

   Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciuri în zilele de 14, 18, 22 şi 29 iunie 2020.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *