VICTOR COSTACHE, Ministrul Sănătății despre noul coronavirus: „Nu trebuie să creăm panică, dar trebuie să pregătim sistemul”

Echipa Ministerului Sănătății condusă de ministrul Sănătății, Victor Costache a participat la Comandamentul pentru situații de urgență convocat astăzi de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela.

Cu această ocazie, ministrul Sănătății a declarat că se iau toate măsurile necesare pentru a întări capacitatea de răspuns a sistemului în cazul situației răspândirii infecției cu noul coronavirus in spațiul european.

„Nu trebuie să creăm panică, dar trebuie să pregătim sistemul. În spațiul european au fost înregistrate 20 de cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, în statele din jurul României nu au fost înregistrate cazuri. Mortalitatea este undeva între 2% și 4%, față de aprox.17% cât a fost în 2009 în cazul gripei A1H1.
În prezent, avem o capacitate bună de diagnostic. Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” are achiziționate 1000 de kit -uri pentru diagnosticarea rapidă a cazurilor suspecte. De mâine, alte două spitale de boli infecțioase din Iași și Cluj Napoca vor fi dotate cu 100 kit-uri”
, a spus Victor Costache

Ministrul Sănătății a mai subliniat că au fost luate măsuri la nivel național pentru prevenirea și limitarea acestei infecții, iar începând de săptămâna viitoare, personal suplimentar din cadrul direcțiilor de sănătate publică va sprijini poliția de frontieră.

În cadrul Comitetului s-a hotărât realizarea mai multor achiziții de echipament medical, de protecție, izolete, dezinfectant și echipamente de transport pentru constituirea unor stocuri de urgență.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *