Restaurantele, barurile și cantinele vor fi obligate, prin lege, să le ofere apă potabilă clienților care vor cere asta.
Şi companiile de catering vor fi nevoite să le pună la dispoziție apă de la robinet celor care vin să îşi ridice comenzile.
Legea a primit vot favorabil în Camera Deputaților și urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
Este un amendament propus de fostul ministru al energiei, Virgil Popescu, care presupune ”furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție pentru consumatorii din restaurante, cantine și servicii de catering”.
”Guvernanții au dat o lege fără să întrebe și participanții la jocul economic. Evident că ar trebui să știe că și astăzi se întâmplă așa. Dacă cineva vine în restaurant, în cafenea sau oriunde să ceară apă, i se oferă apă. Dar clienții au o singură rugăminte: apa trebuie să fie potabilă. Guvernanți ar trebui să definească și cine controlează dacă apa are calitatea care este necesară și trebuie definită și această calitate.
În primul rând, cred că ar trebui întrebate asociațiile profesionale din domeniu dacă se poate așa ceva. În al doilea rând, cred că cei care au dat legea ar trebui să definească și calitatea apei care ar trebui furnizată clienților din restaurante. Iar, în al treilea rând, dl. ministru Popescu pune din nou presiune pe operatorii din această industrie cu un cost în plus pe o lege care nu va funcționa la fel cum nu funcționează nici legea de reciclare a ambalajelor”, a declarat Daniel Mischie, vicepreședintele HORA.
La forma inițială a fost adăugat un amendament în Comisia pentru Sănătate și Familie, care prevedea furnizarea gratuită a apei potabile prin rețeaua de distribuție, pentru consumatorii din restaurant, cantine și servicii de catering. Potrivit legii, se definește ca apă destinată consumului uman/apă potabilă — orice tip de apă, fie în starea sa inițială/naturală, fie după tratare, destinată băutului, gătitului, preparării alimentelor sau oricărui alt scop casnic atât în spații publice, cât și în spații private, indiferent de originea acesteia și indiferent dacă este furnizată dintr-o rețea de distribuție sau dintr -o cisternă ori este îmbuteliată în recipiente, inclusiv ape de izvor, precum și orice tip de apă folosită în orice unitate de tip alimentar pentru producerea, prelucrarea, conservarea sau comercializarea produselor sau substanțelor destinate consumului uman.
Totodată, sistem de distribuție interioară reprezintă — totalitatea conductelor, fitingurilor și dispozitivelor instalate între robinetele folosite pentru apa potabilă și rețeaua de distribuție, atât în spații publice, cât și în spații private, în situația în care componentele sistemului de distribuție interioară nu constituie responsabilitatea furnizorului de apă, în conformitate cu legislația în vigoare; În același timp, furnizor de apă este definit drept entitate care furnizează apă destinată consumului uman, în calitate de producător și/sau distribuitor. Proiectul de lege urmează să ajungă la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
sursa digi24.ro