Burleanu, afaceristul de la FRF

Cum dai să ieși din Bacău pe drumul spre Piatra Neamț, în cartierul Gherăiești ți se opresc privirile pe un balon imens ce acoperă un teren de minifotbal, în incinta căruia proprietarul a avut grijă să dureze și un bar cu de toate de-ale gurii pentru cei care se dau de ceasul plăcerii de a învăța fotbalul plătind bani, și nu pe maidane ori prin curțile școlilor. Deținătorul acestui edificiu modern nu e altul decât președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu.

Acesta, fără să ia în seamă Codul de Conduită al neperformantei instituții pe care o conduce, făcându-se, chipurile, că poartă grija fotbalului românesc, a dat la spate, ca un hoț, restricția privind conflictul de interese. Astfel, după ce, cu ajutorul politicului băsescian, l-a împins în pușcărie pe Gică Popescu pentru a-și asigura jilțul de președinte din sediul FRF, s-a pus pe afaceri pe spezele fotbalului, reușind să-și ridice două baloane cu terenuri de minifotbal ‒ unul la Bacău, altul la Onești ‒ și o vilă ce se întoarce după soare, aflată la doi pași de prima locație menționată. Căutat asiduu de cei de la „Gazetă”, doritori să afle care-i tărășenia acestor terenuri, el făcându-se că n-a mâncat usturoi, lasă crosna de bănuieli pe spinarea fratelui și a tatălui său, Gheorghe Burleanu, fost fotbalist și procurator prin fraudă, în tinerețe, a unei biciclete! Întrebat de ziariști din ce venituri a reușit să susțină ridicarea acestor construcții, ce se urcă la suma de vreo juma’ de milion de euro, personajul îi asigură pe curioși că „proiectul nu a beneficiat de fonduri din partea FIFA, UEFA, FRF, AJF, „fiind o investiție exclusiv privată, și așa va rămâne”! Păi, atunci e de rău, că se iscă întrebarea de unde a avut Burleanu acești bani? E drept că în timp el a beneficiat de câștiguri substanțiale, primite de la FRF și FIFA (unde este membru al Consiliului), dar… cele trei investiții le-a realizat imediat după ce a fost ales președinte al FRF. Or, vorba unui microbist: „De unde, domne, de unde, că nu l-o fi lăsat ta-su nabab?!”.

*După câte știam, „Gazeta sporturilor” era singura publicație cotidiană ce se ocupa exclusiv de competițiile sportive, atât din țară, cât și de pe afară. Dar constat cu neplăcere că băieții care își iau leafa din sediul aflat pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu au început să scrie și despre subiecte cu zeamă politică, de parcă pe microbist acestea l-ar interesa. Nu mai departe în numărul de vineri, unul dintre simbriașii lui Ioanițoaia, altfel un jurnalist apreciat, „geambășește”, precum caii din târg, niște amestecături pe alocuri penibile, din care nu lipsesc Djokovic, tatăl acestuia, Putin, Anticrist, niște sârbi „cu ceafa groasă”, dreptul de exprimare, morții din război și preacucernicul Kiril.

Se vede treaba că toți aceștia l-au supărat așa de tare pe dragul mânuitor de carandaș, încât a uitat să scrie ce interesa cu precădere legat de competiția sportivă numită Australian Open, luând-o fără rost prin bălării! Ori o fi vorba de vreun venit în plus? Doar mă întreb!

*Vineri, la Cluj, „feroviarii” lui Adi Mutu au fost musafirii „studenților” de sub Feleac. O partidă ce a arătat ca una de divizie secundă, jucată pe un teren mocirlos și arbitrată de un gafeur, Marian Barbu, care s-a dovedit cam nepregătit pentru acest meci. El, printre altele, l-a pocnit cu cotul în față pe jucătorul clujean Florin Ilie de l-a podidit sângele pe sărmanul băiat. Apoi, bravul „fluierici”, plasat neadecvat, s-a lovit de vreo două ori de minge, oprind jocul. Dar cea mai de pomină gafă a fost cea din minutul 66, când s-a făcut că nu vede faultul clar în careu al rapidistului Onea asupra lui Oancea. Iar cei cu VAR-ul probabil dormeau, de nu au sesizat infracțiunea! Din păcate, Rapidulețul, punându-și de la început un vagon în fața porții lui Horațiu Moldovan, n-a făcut altceva decât să stea ca la teatru, cu ochii pe ce fac „actorii” adverși, și din când în când, printre picăturile de ploaie, au mai tras câte o fugă iepurească în terenul gazdelor. Scorul de 0-0 reflectă de-adevăratelea faptul că pe Someș a fost un meci nul, ori cum zic unii: la pace!!

*Duminică, la vremea siestei, la Sfântu Gheorghe s-a produs o premieră amară în fotbalul mioritic. Stimabilul Andrei Chivulete, arbitrul întâlnirii, dorind să rupă inima târgului și să facă să se ducă buhul despre numele lui, a suspendat definitiv, în minutul 25 și ceva, meciul dintre Sepsi și FCU Craiova (a lui Mititelu)! Tărășenia a pornit de la faptul că din tribune s-au strigat niște vorbe necreștinești, traduse ca „scandări xenofobe” de simbriașii de la televiziunea care a transmis frântura de meci, după care, conform obiceiului neamului nostru, „definiția” s-a întins ca pecinginea.

De bună seamă că orice microbist ar fi dorit ca jocul să continue, întrucât asta e menirea lui, iar insatisfacția produsă celor din tribune de gestul prost gândit al „omului în negru”, care veniseră să înfrunte frigul și să privească partida în întreaga ei trăire, nu să fie trimiși prematur acasă, este explicabilă. Dar râsul curcilor a fost produs și de răspunsul ălora care au fost puși la încercare să-și dea cu părerea despre ce și cum s-a întâmplat.

Aceștia, mai toți, într-un cor dizarmonic, au sărit în apărarea lui Chivulete, care ar fi aplicat, fără doar și poate, Regulamentul! Păi, nenișorilor, acestui Regulament i se dă curs în situații cu totul speciale (bătăi ca în „Şapte păcate”, invazia în terenul de joc, petarde și obiecte aruncate pe gazon, cataclisme etc.), dar nu pentru niște strigăte aluzive, unele neînțelese, ori diverse cimilituri. Dar nu…! Băieții, mai cu seamă realizatorul emisiunii, îmi scapă numele lui, precum și ăl de a comentat bucățica de meci, erau foc și pară și se dădeau de ceasul morții încercând să ne lămurească pe noi, români ușor influențabili, că bine a procedat arbitrul, fiindcă de aici încolo niciun spectator nu va mai scoate o vorbă, fiind ea chiar și lăudabilă, pe vreunul dintre stadioanele noastre, spre satisfacția celor cu fiere în gândire!

În plus, niciunul dintre cei care-și răceau gura cu datul părerilor nu a precizat, ca să știm și noi video-ascultătorii, care-s vorbele alea xenofobe?! Ziceau doar atât: „S-au strigat vorbe de genul acesta”! Păi, care gen, drăguților? Aș vrea să le amintesc acestor „justițiari” că, nu mai departe acum câteva zile, la meciul dintre Real Madrid și Atletico, jucătorul brazilian Vinicius Junior a fost făcut „maimuță, negrotei” ș.a.m.d., și cu toate astea arbitrul întâlnirii nu a luat nicio măsură! Cât despre fotbalist, acesta n-a ținut seamă de răutățile miilor de spectatori, ba, nefiind influențat deloc, a jucat foarte bine înscriind și golul al treilea al echipei sale. Ar mai  fi de spus că toți acei procurori de ocazie ițiți duminică seară pe micul ecran nu au amintit această situație, ori poate nu au urmărit meciul respectiv.

Din tot corul de acuzatori ai situației nefericite de la Sfântu Gheorghe, cel care a spus ce trebuia făcut a fost unul care a mâncat fotbalul pe pâine, Daniel Pancu. El a zis că turbulenții ăia, care erau doar vreo sută și ceva, trebuiau evacuați, iar partida să se reia după aceea! Cât despre faptul mult-trâmbițat de televizioniștii și invitații lor că această suspendare a meciului dintre Sepsi și FCU Craiova reprezintă un exemplu edificator, ce va instaura de-aci încolo liniștea și ordinea pe stadioanele carpatine, singurul care i-a contrazis a fost scriitorul Radu Paraschivescu, afirmând că, în continuare, nimic nu se va întâmpla! Restul, toți o apă și-un pământ! Și dacă se va dovedi că juveții veniți din Bănie la meci au proferat „scandări xenofobe” la adresa lui Mititelu, și nu ungurilor de pe teren și din tribune, atunci toată tevatura e de râsul lumii, chestiunea fiind în familie!

 Jurnalist: Dan Claudiu Tanasescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *