Chiar, ce-ar fi să fim mai buni?

E perioada lozincilor. Pe alocuri, prin părțile esențiale, apare și ipocrizia, mai ales la cei care se consideră aleșii providenței.

E perioada lozincilor. Pe alocuri, prin părțile esențiale, apare și ipocrizia, mai ales la cei care se consideră aleșii providenței.

E perioada lozincilor. Pe alocuri, prin părțile esențiale, apare și ipocrizia, mai ales la cei care se consideră aleșii providenței. Da, avem dintr-ăștia, te împiedici de ei prin posturile de conducere. Se petrece marea minune în perioada asta și cu toții postează lozinci. Donează o pijama folosită la vreo familie de amărâți și se pozează victorioși lângă brad, în vila de sute de mii de euro. Sute de mii făcute din piatra seacă a capitalismului neaoș. Pentru că au muncit zi și noapte plus că au avut din pozițiile politice de o viziune. Zâmbiți amar, nu-i așa?

Îndemnuri de mai bine

Dar…Să fim mai buni. Chiar așa, cum ar fi să fim mai buni? Ce-o însemnând și asta? Păi este destul de simplu: nu mai arunca mucuri de țigări pe stradă. Nu umple pădurile de gunoaie după ce ai băgat la maț 48 de mici. Nu-ți abuza copiii și bătrânii. Nu urla ca apucatul la femeia de lângă tine și-i învineți ochii pentru că așa crezi tu că e lăsat de când lumea și pământul. Nu păcăli oamenii cu tot felul de abrambureli de campanie pentru ca apoi să-ți vezi doar de conturi și afaceri. Nu mai mânca rahat pe Facebook cum că ai fi unsul, unicul, indispensabilul. Dă-ți demisia dacă nu ești în stare să-ți onorezi măcar un sfert din promisiunile de campanie. Ieși în stradă atunci când își bat joc de tine. Nu mai sta ca iobagul. Luptă pentru drepturile tale și pentru libertatea ta. Mergi drept pe stradă, salută oamenii pe care-i cunoști, nu mai sta încruntat. Nu mai ambala tigaia de mașină prin centrul orașului, că nu-i nici raliu, iar tu nu ești vreun gangster din filme, ci doar un amărât de pălmaș prin vest. Nu-ți mai da ochii peste în cap în consiliul local de parcă ar începe lumea și s-ar termina cu tine.

Nașterea lui Iisus nu-i pe persoană fizică

În teoria creștină, Iisus s-a născut pentru toți. În practica laică românească, doar pentru unii. Sunt mereu aproape aceeași. Dreptatea socială nu există și cel mai probabil nu va exista niciodată, atâta vreme cât nu mișcăm ceva. Orice, fiecare dintre noi. Sună a clișeu, dar nu este. Prin urmare, atunci când aranjați globurile în brad și pregătiți cârnații, gândiți-vă că se poate mult mai bine. La toate nivelurile. Se poate și fără tromboane și fără cozi de topor și fără jupâni de județ și fără alergători după imagine. Fără falșii idoli, cum se zice la cărțulia aia în care ni se povestește și despre nașterea lui Iisus.

Să aveți un Crăciun mai bun!

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *