Cod roșu de caniculă și pentru animale. Temperaturile crescute le pot ucide. Află cum le putem ajuta

Temperaturile resimțite de peste 40 de grade creează un disconfort puternic nu doar oamenilor, ci și animalelor care suportă greu temperaturile crescute și umiditatea ridicată. Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bacău transmit un semnal de alarmă: ”perioadele caniculare sunt un pericol și pentru animale!”

Căruțașii nu au voie să-și înhame caii în intervalul 12.00-18.00 pe timp de caniculă

”Având în vedere condițiile meteo care prevăd pentru perioada următoare temperaturi ridicate, D.S.V.S.A Bacău le reamintește proprietarilor şi deţinătorilor de animale că au obligaţia de a respecta anumite măsuri specifice care să asigure protecţia şi bunăstarea animalelor şi să evite apariţia stresului termic”, sublinează Dr. Luminița Mihaela ionescu- Medic primar veterinar DSVSA Bacău.                                                            

 Astfel, fermierii şi ceilalţi proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte: asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a razelor solare; asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi de furaje (corespunzătoare din punct de vedere cantitativ şi calitativ); verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie; verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelor de ventilaţie şi a generatoarelor de energie electrică. În cazul animalelor folosite pentru tracţiune, sau alte activităţi de povară, proprietarii nu trebuie să le exploateze în intervalul orar 12.00 – 18.00, dacă temperatura la umbră, depăşeşte 25ºC, iar în cazul în care animalele sunt ţinute afară, trebuie să se asigure existența de umbrare şi de jgheaburi cu apă potabilă.

Obligații și pentru administrațiile locale

Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate. Consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere și să asigure locuri prestabilite pentru retragerea animalelor, în cazuri excepţionale.

Canicula e un dușman și pentru animalele de companie

În cazul în care animalele de companie, cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, papagalii, care sunt ţinute afară, este important să se asigure o sursă de apă potabilă, precum şi adăpost corespunzător împotriva razelor solare. „O atenţie deosebită trebuie acordată transportului animalelor de companie, astfel încât acestea să nu fie ţinute în vehicule, expuse în mod direct şi pe o perioadă îndelungată la radiaţii ultraviolete şi la temperaturi ridicate”, ne informează medicul

Transportatorii de animale sunt în vizorul inspectorilor

Aceștia sunt obligaţi prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferinţe inutile. ”Transporturile trebuie realizate pe timpul nopţii, sau în primele ore ale dimineţii, astfel încât să fie evitate orele cu temperaturi crescute din timpul zilei. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va fi redusă cu 10-20% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcţie de specie, talie, varstă şi stare fiziologică. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilaţie din vehicul trebuie să fie capabile să menţină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor pe toată durata transportului astfel încât în orice moment al călătoriei temeperatura să fie cuprinsă între 5°-30°. De asemenea, apa trebuie să fie asigurată permanent”, informează Dr. Costel Busuioc  -Director Executiv DSVSA Bacău

Prevederi aplicabile deţinătorilor de cai

Caii şi poneii, ţinuţi afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la surse de apă şi hrană.

Care e cantitatea de apă potabilă necesară zilnic unui animal, în funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologică:

SPECIE / Cantitate de apă recomandată

– vaci – lapte / 38 – 52 litri

– bovine / 38 litri

– cabaline / 20 – 45 litri

porcine / 4 – 11.5 litri

– ovine / 6 litri

– păsări – curte / 0,5litri

Aceste cifre variază în funcţie de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate. Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare, astfel încât să asigure standardele privitoare la bunăstarea animalelor deţinute.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *