Începe ”bătaia” pe locurile de parcare. S-a aprobat Regulamentul pentru parcări, dar nu avem parcări

Nimeni dintre cei care hotărăsc destinele Bacăului nu știe exact câte locuri de parcare sunt pe raza municipiului. Unii spun 26.000, alții îi contrazic că ar fi 18.000, iar ”băcăuanul de rând” arată cu degetul spre mașinile parcate pe trotuare și spații verzi. Amenajarea și inventarierea locurilor de parcare ar fi fost un prim pas mai realist.  

Regulamentul pentru atribuirea și utilizarea locurilor de parcare din municipiul Bacău a fost aprobat de majoritatea consilierilor locali, astăzi, într-o ședință de vară. Astfel, persoanele fizice vor beneficia de un singur loc în parcările publice de reședință contra sumei de 7,5 lei/lună.  Doritorii trebuie să dețină o mașină în proprietate, în leasing sau în comodat, să  nu aibă datorii la impozite și taxe locale și să nu aibă un garaj pe teren închiriat sau concesionat. Vehiculul trebuie să aibă inspecţia tehnică periodică și asigurarea de răspundere civilă auto valide și o masa totală autorizată mai mică de 3.5 tone.

Inițiatorul Liviu Miroșeanu (PNL ) e convins că prin acest regulament băcăuanii vor avea siguranța unui loc de parcare rezidențial, pentru doar 7,5 de lei pe lună.

”Solicitările și documentele pentru atribuirea locurilor de parcare se vor transmite exclusiv electronic, prin intermediul sistemului informatic ”Bacovia Parking”, sau prin depunerea acestora la sediul Centrului de informare Cetăţeni. Locurile de parcare de reședință vor putea fi utilizate, de luni până vineri, în intervalul orar 17:00 – 8:00 și, în exclusivitate, sâmbăta, duminica. Parcările de reședinţă vor fi prevăzute și cu locuri de parcare pentru vizitatori, iar acolo unde există şi spaţii comerciale, se va amenaja un loc pentru aprovizionare”, a spus  vicieprimarul Liviu Miroșeanu   

Unii vor parca GRATUIT

De taxă sunt scutite persoanele cu handicap și posesorii de mașini electrice, dar cetățenii de onoare ai Bacăului. Banii adunați la buget de pe urma taxelor vor fi utilizate pentru investiţii în amenajarea și crearea de noi locuri de parcare. Și cetățenii de onoare ai Bacăului vor beneficia de gratuite.

Regulamentul e făcut să fie…

În urmă cu ceva timp, Miroșeanu spunea că în Bacău ar fi aproximativ 26.000 de parcări rezidențiale. Opoziția din Consiliul Local îl contrazice și spune că în realitate ar fi doar 18.000 de locuri de parcare, care ar urma să deservească 70.000 de proprietari de mașini.

Regula de Bun Simț: prima dată amenajezi parcările, vezi câte sunt … și apoi faci regulamentul

Amenajarea parcărilor ar fi fost un prim pas, înaintea regulamentului. ”Unii vând blana ursului din pădure. Ce parcări sunt în Bacău? Trebuiau să le facă, să le vedem și noi. Poate au pus la număr și mașinile parcate pe trotuare sau cele parcate în fața scărilor de bloc, pe spațiul verde, etc. Unii și-au făcut parcări după bunul plac…”, se întreabă Costel Foja, un băcăuan care nu se prea încrede în promisiuni.

”Fără regulament nu s-ar face nimic. E un punct de plecare”, așa a catalogat Gheorghe Huluță,consilier local (Pro România) acest regulament făcut pentru a rezolva problema parcărilor din Bacău.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *