Dintr-o criză-n alta spre victoria finală

Președintele Klaus Iohannis și-a depus demisia, după anunțul că se va lua în discuție în parlament cererea de suspendare depusă de partidele așa-zis suveraniste. Momentul ales de Iohannis este cât se poate mai prost: economia României a fost retrogradată la nivel mondial, există o scindare acută în cadrul societății și, nici până astăzi, nu s-a explicat concret de ce s-au anulat alegerile prezidențiale din luna decembrie.
După un deceniu cu Klaus Iohannis la Cotroceni ne-am ales cu aproape nimic. În afară de o guvernare “nefirească” care a aplicat măsuri populiste și nesustenabile, după cum se vede acum, când a fost nevoie de celebra “ordonanță trenuleț”. Valul suveranist, cu accente neo-legionare, s-a mărit, avem un parlament pestriț, populat cu tot felul de personaje desprinse parcă din schițele lui Caragiale. Când președintele ar fi trebuit să plece acasă, la încheierea legală a celui de-al doilea mandat, a decis, cu o interpretare originală a prevederilor constituționale și având sprijinul CCR, să mai rămână. N-a făcut altceva decât să anime și mai mult polul suveranist, și-a atras și mai multă antipatie și doar a amânat momentul demisiei. De aici înainte, Dumnezeu cu mila. Credibilitatea României în ochii partenerilor externi a scăzut, piața financiară dă semne de stagnare, apare deja instabilitatea, inclusiv cea politică, deși există zbateri ale guvernului Ciolacu 2. Și, în afară de criza provocată de Iohannis, avem și-o guvernare fragilă care primește lovituri nu neapărat de la Opoziție, ci din cauza scandalului Nordis. Poate fi, vorba unui europarlamentar băcăuan, furtuna perfectă care să deraieze România de pe o traiectorie firească și predictibilă.

Avem probleme și la PNRR
Din cele peste 28 de miliarde de euro disponibile prin PNRR, sub guvernările PSD-PNL, am reușit să atragem doar 9,4 miliarde. În plus, suntem singura țară din UE care se află în pericol de suspendare a angajamentelor de plată și a plăților din cauza neajustării deficitului bugetar. Deficit bugetar care a crescut alarmant de mult în anul electoral 2024, atunci când guvernul Ciolacu 1 a mărit din pix salarii și pensii. Rezultatul îl vedem acum.
Ca o concluzie, Iohannis și partenerii săi din guvernarea pe care el și-a dorit-o în numele unei stabilități iluzorii ne-au lăsat moștenire trei crize: una electorală, una politică și una economică.

Autor: Răzvan Codreanu

Redactie

Redactie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Show Buzz

View All