La ordin, PSD își bate joc de primarii liberali din județ

Zilele trecute s-au împărțit banii de la județ. Deși aflați în alianță la guvernare și există un soi de protocol de împărțire a bugetului în funcție de numărul de primari, între cele două filiale ale PSD și PNL a pornit gâlceava.

De menționat că înțelegerea de împărțire s-a materializat printr-un proiect depus pentru dezbatere publică.  În proiect, exista un procent de 24 la sută care să fie direcționat spre primăriile PNL. Ulterior, liberalii au fost tratați de pesediști – la ordinul lui Benea – după cum am aflat pe surse, precum vărul mai prostuț pe care-l pui într-un colț, la nuntă. Adică, primarilor PNL din județ le-au revenit doar cinci procente din banii prevăzuți comunelor. Astfel, toate investițiile – fie ele cu bani proprii sau cu bani europeni – sunt sacrificate pentru toanele ”căpitanului de județ” care-și face cumpărăturile la Bruxelles.

V-am prezentat, pe scurt, ceea ce s-a petrecut în realitate la împărțirea banilor județului Bacău, din simplu motiv că presa locală se face că privește în altă parte, în funcție de interesele comerciale. Spre exemplu, interesele comerciale ale celor care se consideră cel mai citit organ (de presă, evident) din județ au multe puncte comune cu banii publici coordonați de pesediști. Cum un clasic în viață m-a descris ca unul care se joacă în nisipul presei cu lopățica, promit să zgâncioresc nițel printre contracte, dar nu cu lopățica, ci cu ditamai cazmaua. Dar să revin la povestea tristă a liberalilor în mariajul lor cu PSD.

PNL culege ce a semănat

Al doilea preambul. Este atât de simplu: PNL Bacău culege ceea ce a semănat, de-a lungul vremii, din relația de subordonare cu Dragoș Benea. N-au fost în stare liberalii să-l pună la punct, n-au fost capabili să-l deranjeze cu absolut nimic, exceptând câteva declarații sporadice. Și fiindcă puterea i s-a urcat la cap, europarlamentarul își permite să-i trateze pe toți ca pe niște subalterni pe tarlaua proprie, în cazul de față tarlaua fiind județul Bacău cu totul. De la vlădică până la opincă, după cum zice o vorbă din popor.

Soluții

Dragi liberali, fiindcă nu ați priceput și învățat nimic din istoria recentă, vă fac un pustiu de bine și vă prezint cam ceea ce ar trebui să faceți. Asta dacă nu vreți să aveți, cel puțin în județul nostru, soarta PNȚCD. În primul rând, informați-vă superiorii de la centru. Ăia sigur nu știu și oricum, chiar dacă știu, îi interesează de Bacău aproape deloc. De aceea, ar fi foarte bine să îi presați. Astfel, demonstrați oamenilor voștri din județ că vă pasă de ei și nouă, celorlalți, că aveți ceva cojones în pantalonașii gălbiori.

În al doilea rând, strângeți-vă primarii și oamenii loiali din comunele Bacăului și mergeți frumușel la ușa lui Ivancea. Nu plecați de acolo până nu aveți semnată rectificarea bugetară, în sensul îndreptării erorii materiale.

În al treilea rând, creați presiune constantă în ședințele CJ, acolo unde – până acum – nu ați existat decât pentru a ridica mâna.

În al patrulea rând, puneți-vă  parlamentarii la treabă, să meargă la televiziuni, să ia poziție în parlament, să facă interpelări, să pună întrebări, până îi curge lui Ciolacu sânge pe urechi. Astfel, sunt mari șanse să-l lase din mână pe Benea.

În al cincilea rând, faceți ceva ce n-a mai făcut nimeni: excursii la Parlamentul European. Două-trei autocare de cetățeni supărați care să le arate colegilor lui Benea cam ce fel de personaj este europarlamentarul. Atenție, nu trimiteți niște ghiolbani analfabeți, ci oameni care pot comunica în engleză și care să aibă habar despre cum ar trebui să se împartă un buget și care-s nevoile comunităților. 

În fine, în al șaselea rând, nu mai faceți – în viitor – înțelegeri sau blaturi cu Benea. Nu mai stați aplecați de capete și nu vă mai vindeți pe sinecuri mărunte, de genul un job la statul pesedist pentru văru’. 

La final, am doar o curiozitate legată de Valentin Ivancea. Stimate domnule președinte, cam cum se poate descrie un personaj care, cu două-trei zile înainte, promite colegilor de alianță că totul va merge ca uns, conform înțelegerii, pentru ca în ziua de dinaintea împărțelii să spună că nu se mai poate? Și nu se mai poate nu pentru că s-a petrecut vreun cataclism natural, ci pentru că s-a supărat bosulică pentru niște postări de pe  Facebook. Vă ofer niște variante de răspuns: soldat credincios, sclav pe plantație, laș, ipocrit, lipsit de bărbăție politică, păpușă manevrată, om fără personalitate, președinte de CJ…

LLI-Lucaș, contributor Radio Easy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *