Recalcularea pensiei generează costuri pentru pensionari

Actele de muncă din arhive sunt scumpe și greu de obținut, iar pentru acestea pensionarii sunt puși să achite și unele taxe destul de mari. O adeverință poate ajunge până la 4.000 lei.
Responsabilitatea pentru tarifele uriașe pentru actele care dovedesc vechimea în muncă, pasată de autorități de la Ministerul Muncii la Ministerul de Interne.
Tarifele sunt stabilite anual de către Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), subordonată Ministerului Muncii. Însă, în mijlocul controverselor privind prețurile ridicate, CNPP „a pasat” responsabilitatea către Arhivele Naționale ale României (ANR), instituție subordonată Ministerului de Interne, printr-o modificare legislativă din iulie 2024, fără a consulta înainte ANR sau a asigura resursele necesare.

ANR, care până acum doar aviza tarifele, a discutat pe 29 august cu firmele de arhivare din țară despre prețurile maxime, dar deciziile care s-au luat în urma acestor consultări, dacă s-au luat, nu au fost anunțate nici până acum.
Pensionarii trebuie să achite în continuare sume foarte mari, care pot ajunge și la 4.000 de lei, pentru a obține de la firmele de arhivare adeverințele de venit necesare recalculării pensiilor în etapa a doua, care a început la 1 septembrie 2024.

Pentru întocmirea unui certificat cu venituri brute, de care au pensionarii nevoie în aceste zile ca să-l ducă la casa de pensii, taxa este de 81 lei/ 1 an cercetat (fără TVA), iar tariful de eliberare a certificatului de venituri este de 27 de lei/ 1 an eliberat (fără TVA). 
Pentru o perioadă de cercetare de 30 de ani, spre exemplu, persoana care solicită un astfel de certificat trebuie să achite aproximativ 4.000 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *